''TORBAYA ELVEDA''

JAMES DYSON

Onun reklam için kullandığı slogan buydu ''torbaya elveda''.Elektrikli süpürge devrimini yapan ve günümüzde hala popülerliğini koruyan torba kullanmadan,elektrikli sistemin mucidi adamın başarırken yaşadıklarına bakalım.

James Dyson, 2 Mayıs 1947’de İngiltere’nin Cromer kentinde doğmuştur.Bu teknoloji devrimlerinden birini gerçekleştiren adam aynı zamanda uzun mesafe koşucusudur.Tüm azmini,sabrını ve kararlığını da bu spordan alacağını söyleyecekti.

Ortalama ilk ve orta öğretim süreçlerinin ardından bir sanat okuluna kayıt olmuş.1 yıl bir sanat okulunda kaldıktan sonra Royal College of Art(Kraliyet Sanat Okulu)’da mobilya ve iç mimarlık ve eğitimi almıştır.Teknoloji devrimi olan elektrik süpürgelerinde toz torbası yerine hazne içine çekilmiş siklon süpürge fikri de burada eğitim aldığı süreçte aklına gelmiş.

Okuldan mezun olmuş artık projesini hayata geçirme aşamasını geçmişti.Teorik olarak mükemmel bir fikir olan bu iş uygulamaya geçince onu epey zorlamış.İlk denemesini 1978 yılında yapmış ama emiş gücünü ayarlayamadığı için makine sürekli tıkanmış.5 yıl boyunca sadece onun neden tıkandığı ve ne yaparsa tıkanmayacağı bulmaya ayırmış.

1983 yılı geldiğinde ise tam istediği projeyi hayata geçirmişti. Proje bir devrimdi ama insanların alışkanlıkları vardı.Gittiği hiç bir işletme bu projede ışık görmemiş ve yatırım yapmamıştır.

İngiltere'de aradığını bulamayınca düşmüş Japonya yoluna.Burada az miktarda üretilmiş ve 2.000 sterline satılarak iyi bir rakam tutturulmuş.Üstüne bir de Japonya’da Uluslararası Tasarım Fuarı ödülünü kazandı.Bu başarı bile yatırımcıların ilgisini çekmemiş ve seri üretim yapacak tek bir şirket bile bulamamıştı.

İngiltere'ye dönüp kendi üretim şirketini kurmak için borç yaparak bu işe girmiş.Televizyonlara 'torbaya son' sloganıyla gönderdiği reklamlar ilgi görmüş kısa bir süre sonra İngiltere'nin en çok satış yapan elektrik süpürgesi şirketi haline gelmişti.

Bu başarı onu kesmemişti.Dünyaya açılmaya karar verdi ve 2001 yılında Amerika pazarına giriş yaptı.2002 yılında ise pazarın %20'sini eline almıştı.Bu başarıyı gören bir şirket kopya olarak James'in elektrik süpürgesini üretmeye başladı ama açtığı patent hakkı davasından 5 milyon pound kazanıyordu.

Kimsenin kabul etmediği adam,teknoloji savaşından kendi cesaretiyle galip ayrılıyordu.

4 Yorumlar

  1. Ne büyük bir azim.Başarı tesadüf değil yani :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bir başarı gibi bu da tesadüf değil.Teşekkürler yorumunuz için :)

      Sil
  2. Çok emek vermiş, sabretmiş. Fakat bence torbasız süpürge fikri çok pratik değil. O hazneyi temizlemek ekstra iş yükü. Öyle bir süpürge kullanmıştım, önermem ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Torbadan sonra o dönemde kullanan insanlara devrim gibi göründü bence.Günümüz teknolojisinde onu geliştirmek zorundalar haklısınız.Teşekkürler :)

      Sil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski