NEYE SAHİP OLDUĞUNUZU BİR BAŞKASI KEŞFEDERSE NE OLUR ?

RAY KROC

Bir markanız var ama onun potansiyelini farkedemediğinizi düşünün.Küçük bir bölgede kazandığınız para size yeterken,girişimci bir adamın bu markayı dünyaya yayabileceğini söylerse ne yapardınız ?

Ray Kroc,ABD'de bütün eyaletleri gezen ve milkshake makineleri satan bir satış görevlisidir.Hemen hemen tüm restoran tiplerini bildiği bir gün aşırı kalabalık bir grubun ellerinde yemeklerle dolaştığını görür.Bu kalabalığın sebebini merak ederek kuyruğu takip eder ve Mcdonalds'ın ilk restoranını görür.İşte o gün bu markayı dünya çapına ulaştırılması gerektiğini düşünür.

McDonald kardeşler fast food işine 1940 yılında başladılar.8 yıl boyunca kar edemediler.Daha sonra mağazadan masaları,sandalyeleri ve işçileri çıkarıp stand işine giriştiler.Tek tip menü,al ve git prensibi ile kar etmeye başladılar.

Onlar için yeterli bir miktar olsa bile Ray Kroc için bu işin karşılığı çok daha fazla olmalıydı.Onlarla iletişim kurmaya hazırlandı. McDonald kardeşlerin karşısına geçip onlara franchising projesini anlatmaya başlamış.

Bu fikre soğuk bakan kardeşleri o an kurduğu şu cümleyle ''“Ülkedeki otoyolların kenarında sağlı sollu yüzlerce McDonald’s bulunması fikri beni acayip heyecanlandırıyor.” ile ikna etmeyi başarmış ve hemen işe koyulmuş.

Anlaşma detayları şöyleydi;Toplam kardan %1.9 oranını Ray alacaktı,başka bölgelerde şube açmak isteyen restoranların toplam gelirlerinin %25'ini de kardeşler alacaktı.Bu şekilde 2 yılda 50 şubeye ulaşmışlardı.Kira ve başvuru ücretlerini artırarak çok iyi bir gelir sağladılar.Ama Kroc kendi payından memnun değildi.

Onun daha önceden parası vardı,kira bedelleri biriktirmiş,krediler çekmiş ve sermaye girişimcilerini ikna ederek,McDonald kardeşlerin karşısına 2.7 milyon dolarla çıkarak tüm restoranları almayı teklif etmiş.O döneme göre oldukça yüksek olan bu teklif McDonald kardeşlerin hoşuna gitmiş ve satış gerçekleşmiş.Şimdi yaşasalardı pişman olacakları kesindi.

İsim konusunun aynı kalması sözleşme kuralları içinde miydi yoksa isimle oynamak istemediği için mi değiştirmedi bu konuyla ilgili net bir kaynak bulamadım.Artık her şeyin sahibiydi ve hayal ettiği şeyi gerçekleştirmek için harekete geçti.

Ray öldüğünde arkasında 32 farklı ülke 8000 üzeri şube bırakmıştı.Kardeşlerin hayal edemediğini bu girişimci başarıyordu

2 Yorumlar

  1. Mcdonald kardeşlerin yerinde olmak istemezdim 🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle.İleri görüşlülük şart :) Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski