DÜNYANIN EN ZENGİNLERİNDEN BİRİ NASIL OLDUM ?

AMONCIA ORTEGA GAONA

İnsanların ismini pek bilmediği bu adam ''Zara''nın sahibi.Forbes dergisinin son araştırmasında Bill Gates'i geçerek 80 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengini unvanını alan bu adam bu noktaya nasıl geldi ?

1936 yılında ailenin en küçüğü olarak dünyaya merhaba dedi.Babası demiryolu işçisiydi ve bir şehirde sabit kalamıyordu.

14 yaşında Deportivo'ya taşınmışlar ve iş hayatını ilk kez deneyimleme şansını burada yakalayacaktı.Yerel bir t-shirt satıcısında getir-götür işlerini yaparak ilk paralarını kazanmaya başlıyordu.

Terziliğin içinde olduğu için yavaş yavaş getir-götür işinden sıyrılıp terzilik olayına girişmiş.Hoşuna gittiği için bu işi çok çabuk şekilde kavrayabilmiş.Ailesinin de yardımıyla küçük bir dükkan açmayı başarmış.Burada el yapımı giysiler, bornozlar ve bu türden giyim eşyası üretiyor; yeri geldiğinde ise dikiş bilen kasabalı kadınların yardımını alıyordu.

1975 yılı geldiğinde evli bir adam olan Ortega,eşiyle işini büyütmek için giyim sektörüne ek olarak gecelik,iç giyim ve bebek giysileri üretmeye başlamış.Artık bir mağaza açabilecek kadar tanınmışlardı.Mağazanın ismini ilk olarak Zorba düşünmüş

ardından Zara'da karar kılmış.Zorba olmazmış zaten iyi ki değiştirmiş.İspanya'nın en çok konuşulan mağazası olmak için çok beklememiş aynı yılın son günlerinde yeterince ünlü olmuşlardı.

Bir dünya markası olmasının sebebi ise lüks sınıfın giydiği elbiseleri orta sınıfın da giyebileceği hale getiriyorlardı.Moda haftalarında iç çekerek izlenilen elbiseleri, 1-2 hafta sonra orta sınıfa sunuyordu.

Şu an küçük büyük tüm işletmelerin kullandığı sonbahar-kış ve ilkbahar-yaz olayı onun fikriydi.Kış ayları geldiğinde yazlık kıyafetler inanılmaz ucuzluyor ve herkesin alımı kolaylaşıyordu.Tam tersi yazın da kışlık kıyafetlerin sezonu olmadığı için onun da satışları fırlıyordu.

Belli bir sınıfa ürün üretmek yerine her sınıf için dönemler yaratmış ve bunu insanlara mükemmel şekilde sunmuş.Beğendiği markaları ve girişimcilerin iş yerlerini daha büyümeden satın almış.Pazarı çok iyi analiz etmiş.

Kendine rakip olacağına inandığı tüm girişimlere küçük mağazalar için reddedilmeyecek tekliflerle giderek kendi sektöründe eşsiz bir lider haline gelmiş.

Bu adamın başardığı şeyi daha net açıklamak gerekirse şu an dünya perakende hazır giyim piyasasının %59,3’ünü elinde tutuyor.Başka bir deyişle 100 tane insanın,60 tanesini bu adamın mağazaları giydiriyor.

Bu arada başarılı olmasını, yalaka mağaza müdürlerim yerine kasiyerlerin,satış görevlilerinin önerilerini ciddiye aldığım için demeyi de ihmal etmiyor.

Yorum Bırakmak İster Misin ?

Daha yeni Daha eski