PATATESİN ŞEKLİNİ BEĞENMEYİP GERİ GÖNDEREN MARKET

WILLIAM CHASE

Patates ekip biçen bir çiftçi olduğunuzu düşünün, babanızın çiftliğini almak için 200 bin sterlin borç yükünün altına da girdiniz,gönderdiğiniz 10 kasa malın 5 kasasının şekillerinden dolayı geri gönderildiğini de ekleyin bunların üstüne, bu işten nasıl milyoner olurdunuz ?

20 yaşında, bir banka müdürünü ikna edip ''patates işi çok karlı bana vereceğiniz krediyi kısa sürede ödeyebilirim'' diyerek 200 bin doları çekip,babasına ait olan çiftliği satın almış.Neden babasının çiftliğini parayla almak zorundaymış onu bilmiyorum ama belli ki takmış kafaya miras olarak beklememiş.

12 yıl boyunca patates piyasası yükselip inerken bırakın parasını katlamayı olanı da kaybetmek zorunda kalmış.1992 yılına geldiğinde, fazla suya dayanamayan patates aşırı yağışların etkisiyle çürüyünce iflas bayrağı çekmesine sebep olmuş.

Çiftliğe haliyle el konulmuş.2-3 ay arayıştan sonra başka bir yerden borç alarak borcu borçla kapatarak çiftliği geri alabilmiş.Bu sefer aracılara para kaptırmayacağım diyerek,süper marketlere başvurarak doğrudan tarladan markete prensibiyle ilerlemiş.

Bu düzenli para girişi sağlamış ama süper marketler dış görünüşün müşteri üzerinde etkili olduğunu
söyleyerek, gelen malın yarısını raflara koymadan geri yollamış.Bu durum Chase'nin epey canını sıkmış. Dış görünüşün önemi olmayan bir sektörü keşfetmiş ''Cips''.Bu sektörde önemli olan ham madde,makineler zaten patatese istediği şekli veriyordu.

Chase buralara patatesi satmak yerine ''balık nasıl tutulur''un peşine düşmüş.Fabrikaları incelemek
için izin istemiş ama hiç bir üretim şirketi gel biz işi nasıl yapıyoruz gör dememiş.Bana İngiltere'den fayda yok diyerek ABD’ye gidip Pennsylvania ve Colorado bölgelerindeki fabrikaları dolaşmış.
Gerekli makineleri ve üretim aşamalarını öğrenip İngiltere'ye dönmüş.6 ay içerisinde üretime başlamış,yerel basını da kullanarak reklamını yapmayı başarmış.

Marketlere 1 sterline satıyor,marketler 2 sterlinle müşteriye sunuyordu.%35 net kar ile ilk yılını kapatıyordu.Tüm süpermarketler ürünü keşfedince hızlı bir büyüme sağladığında riske girmeyerek
40 milyon Sterline şirketini satmış.

Elinde para vardı ama yapacak bir işi yoktu.İçki sektörüne girmek istedi votka ile girdiği işe cin ve viskiyi de eklemiş.Haftada 10 bin şişe satışla parasını katlamaya devam ediyor.

Yorum Bırakmak İster Misin ?

Daha yeni Daha eski