Dünya sinemasının çok sık başvurduğu yöntem olan kitap uyarlamaları,ülkemizde de bazı dönemler başarılı şekilde uygulanmıştır.Bunların arasından seçtiğim 7 kitap uyarlamasını sizlerle paylaşıyorum.

K.

1.UÇURTMAYI VURMASINLAR

Feride Çiçekoğlu'nun 1986 yılında yayınladığı kitap,okuyanlar için derin anlamlar bıraktı.
Acıklı bir öyküyü tüm çıplaklığı ile ele alan yazar,kısa zaman içerisinde popüler bir hale geldi.Bu ilgi sonunda yapımcıların dikkatini çeken kitap,Tunç Başaran yönetmenliğinde 1989 yılında gösterime girdi.Nur Sürer ve Ozan Bilen'in muhteşem oyunculuğu ile ortaya unutulmaz bir uyarlama çıktı.Imdm puanı 8.5 olan bu uyarlama gösterime girdiği yıl yabancı dilde oscar adaylarında biri olmayı başarmıştır.



K.

2.HABABAM SINIFI

Türk sinema tarihinin en unutulmaz serisi Hababam Sınıfı,Rıfat Ilgaz'ın harika anlatamıyla 1957 yılında kitaplaştırıldı.Seri olarak sunduğu eserler ülkede zevkle okunurken,artık sinemaya aktarılmasının zamanının geldiğini düşünen ünlü yönetmen Ertem Eğilmez ile Türk insanın gülümsemesinin ana kaynağı oluyordu.1975 yılında ilk olarak gösterime giren film belirli dönemlerde,farklı kadrolarla tekrar izleyici ile buluşsa bile ilk uyarlaması kadar başarılı olamadı.Imdb üzerinden serinin ilk filmi 9.5 puan alarak tarihe adını yazdırmıştır.


K.
3.VURUN KAHPEYE

Halide Edip Adıvar'ın 1926 yılında yayınladığı 2 kitabıdır.Milli Mücadele dönemlerindeki konuları ustaca işleyen yazar,Aliye adlı bir öğretmenin kasabaya tayini ve sonrasına değiniyor.
Birden fazla sinemaya uyarlansa bile 1949 yılında yayınlanan,Ömer Lütfi Akad'ın yönetmenliğini yaptığı uyarlama en başarılısı olmuştur.


K.
4.GÖLGESİZLER

Hasan Ali Topbaş'ın ödüle doyduğu,muhteşem bir kitap.Zaman kavramının,hayal mi gerçek mi ikilemelerin ve edebiyatın en derinlerinden gelen kitap,2008 yılında sinemaya uyarlandı.Ümit Ünal'ın yönetmen,Selçuk Yöntem'in başrolünü üstlendiği film,UluslarArası İstanbul Film Festivali'nde ''En İyi Türk Filmi'' ödülünü kazandı.


K.
5.SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM

Ünlü Türk Dünyası yazarlarından Cengiz Aytmatov'un ustalık dönemi eserlerinden biri.1970 yılında yayınlanan kitap,hikayesi,anlatım biçimi ile büyük ses getirdi.Ülkemizde daha çok ön plana çıkan ise,Türkan Şoray ve Kadir İnanır'ın muhteşem oyunculuğu ile 1977'de aynı adı taşıyan uyarlaması oldu.Filmiz müzikleri ve oyunculuk ile Yeşilçam'ın ağır toplarından biri olmayı çoktan elde etmiştir.


K.
6.SUSUZ YAZ

Necati Cumalı'nın en başarılı öykü kitabı olarak nitelendirilmektedir.İzmir Urla'da tanıklık ettiği toprak ve su savaşları,köy halkı arasında gördüğü çekememezliği kitabına ustalıkla aktarmıştır.1963 yılı geldiğinde Türk sinemasının dönüm noktası olarak nitelendirilen uyarlama ile yurt dışında ilk kez ödül almaya başarmıştır.İçerdiği siyasi taşlamalar nedeniyle o dönem ülkemizde yayınlaması yasaklanmıştır.


K.
7.ANAYURT OTELİ

Yusuf Atılgan'ın isminin duyulması sağlayan kitabıdır.1973 yılında piyasaya sunulmuştur.Kitabın konusu dış dünya işle bağlantısı neredeyse hiç olmayan,otel katibi Zebercet'in etrafında şekilleniyor.
Ömer Kavur'un yönetmenliğinde,1986 yılında sinemaya uyarlandı.Macit Koper'in muhteşem oyunculuğu ve Imdm puanı 7.9 ile unutulmaz uyarlamalardan biri olmayı başarmıştır.

2 Yorumlar

  1. Merhabalar.
    Paylaşımınız çok güzeldi. Emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. "Yaprak Dökümü" romanını okumadım ama, dizisini zaman zaman seyrettim. Kitaba bağlı kalıp kalmadıkları konusunda net bir bilgim olmadığı için bu konuda paylaşma yapamıyorum. Blog çalışmalarınızda başarılar dilerim. Selam ve muhabbetlerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Kitaba uzun süre bağlı kalamadıklarını söyleyebilirim.Özellikle reyting rakamları çok yüksek olunca ekranlardan kolayca kaldırılmasını istemediler ve biraz televizyon dünyasının dokunuşlarına maruz kaldı.Kendinize İyi Bakın.

      Sil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski