F.K             
                                                                                                            GUY LALİBERTE

  SİRKLERDE İP CAMBAZLIĞINDAN, 
  DÜNYANIN EN İYİ SİRK GRUBU   ''CEO''LUĞUNA
                                         

Belki de görselliğe dayalı meslekler içinde, en renkli ve göze hoş olan aktivitelerin mekanı ''sirk''lerdir.İllüzyon gösterileri,Afrika'nın en yırtıcı hayvanı olan  aslanın ''ver oğlum patini babana'' kıvamında insanlara sunulduğu,küçücük ağızlardan insan boyu ateş çıkarabilen göstericileri ile eğlencesi bol bir mekan.

Yukarıda gördüğünüz kişide tam da bu işlerin büyümüş, sirkte yapılabilecek hemen hemen her işi denemiştir.Sirklerin önünde sokak çalgıcılığı ile başlamış daha sonra sirkin içine girerek akordiyon şovları ile insanları etkilemeye çalışmış.Sonra zemine bastığım yeter diyerek ''ip cambazlığı '' işine yönelmiş.Eee tabi ağzından ateş çıkarmasa olmaz o konuda da geri kalmamış.

Uzun bir süre bu işlerle hayatını sürdürmeye devam etmiş.Bir işte ve mekanda yıllarca geçirdikten sonra eksik olan konuları daha net görmeye başlar ya insan bu adamın da başına gelen tam olarak bu olmuş.

Bu curcuna içinde yıllarca çalıştıktan sonra bir gün sirkte eksik olduğunu düşündüğü bir parçayı keşfetmiş.Bu sirke bir dans grubu gerekiyor diye düşünmüş ama sonradan bunu sıradan bir yerel sirk ile başlatmak yerine,daha kapsamlı ve izleyici kitlesinin daha yoğun olacağını düşündüğü,
Los Angeles Sanat Festivali'nde hayata geçirmeyi planlamış.

Fikir güzel,şartlar yerinde ama kim bu işe uygun sorusunu kendine sorduğunda cevabı bulması uzun sürmemiş.Ama bir sorun vardı o Amerika'da yaşıyordu,bu işe uygun olduğunu düşündüğü grup ise Kanada'da yaşıyordu.Festivale kayıt parası,tanıtım harcamaları ve grubun tüm masrafları gibi ona göre büyük bir miktar para gerekiyordu.Bunları düşününce pes etmesi gerekiyordu dimi ? Ama öyle olmamış.

Projeye o kadar inanmış ki önce festival yetkilileri ve tanıtım planları için kıyıda köşede biriktirdiği parayı koymuş ortaya,kıyıda köşede dediğim çok az miktarlar tabi.Tüm bu masraflarından sonra eline kalan para grubun sadece Kanada'dan Amerika'ya geliş biletlerini alabilecek kadarmış.

Dans grubu ile uzun ve zahmetli bir telefon görüşme trafiğinin ardından onları bu işten para kazanabileceklerini ikna etmeyi başarmış.Elindeki son para,hayatında sahip olduğu tek para ile grubun Amerika'ya geliş biletlerini almış.1987 yılında düzenlenen festivalde yerini almayı başarmış. Sonuç mu ne olmuş ?

Grup üyeleri ve kendinin de hayal ettiğinden daha fazla ilgi görmüş grup.Festival bir anda sadece o grubu izlemek için gelen insanlar yaratmış.Festival bitmeden sayısız iş teklifleri almaya başlamışlar.
Dünyanın en görkemli sahnelerinin başrollerinde artık bu grup ve onlara,bu işe inanan ''Guy'' vardı.

Bu ilgiden sonra grup giderek gelişmeye başlamış.Dünyanın en yetenekli dansçıları bu grubun içinde yer almak için sıraya girmiş.Dans grubu hüviyetinden sıyrılıp,saatlerce sürecek sirk grubu gösterileri ile kendi alanında rakipsiz kalmışlar.

Son parasını Amerika biletine yatıran adam şu an ''1.3 milyar dolar''lık serveti ile o grubun ''ceo''su olmayı sürdürüyor.Hayat bazen riske değer lafının canlı bir kanıtı olarak gözlerimizin önünde duruyor.

Merak edenlere grubun adı ''cirque du soleil'' gösterilerini izleyebilirsiniz.


1 Yorumlar

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski