KİBRİT SATICILIĞINDAN,DÜNYACA ÜNLÜ BİR MARKAYA YOLCULUK

INGVAR KAMPRAD

İsveç soğuk ülke ama bu adamın yüzünün sıcaklığı tüm dünyayı etkilemiş olacak ki milyarder olmaya kadar uzanan bir başarı hikayesine sahip oluyordu.

Çiftlik tarzı bir kasabada büyümüş,o zamanlar şu an ki gibi gelişmemiş olan Stockholm'e yolu sürekli düşen birisiymiş.Dönemin temel ihtiyaçlarından biri de kibrit..

Stockholm'dan tüm parasıyla aldığı kibritleri kasabada yaşayan insanlara satmaya başlamış.Bakmış bu işten temel bir geliri oluyor,noel zamanları için süsler,kasabalarda bulunmayan balıklar ve kalemleri de heybesine ekleyerek kendi pazarını yaratmış.Bir çocuk ve ergen yaşlarında iyi bir gelir olan tüm bu satışlar yaşı ilerledikçe az gelmeye başlamış.

Başarısının ödüllendirilmesini istemiş ailesinden ve al bu da benim başarım diyerek kusursuz karneler getirmiş.Babasıyla yaptığı anlaşmaya dayanarak karne başına ciddi rakamlar almaya başlamış.Parayı sürekli biriktirmiş ve paranın artması için derslerini sürekli iyi bir konumda tutmuş.

Bir genç çocuğa göre iyi bir para biriktiren Kamprad çocukken yaptığı işi bu sefer daha kapsamlı hale getirerek posta siparişi şirketi kurmuş.İşler o kadar yolunda gitmeye başlamış ki bir dönem sonra o işten daha büyüklerini yapabilecek kadar yüksek paralara sahip olmuş.

''Kazanıyorsun işte neden riske giriyorsun'' demelerine karşı gelişen ekonomi ile evlerin temel ihtiyacı haline gelen mobilya sektörüne yatırım yapmış.Önce bölgenin,ardından şehrin en sonunda da ülkenin en iyilerini, iyi paralara bu şirkete dahil etmiş.O şirketin ismini de 'IKEA' koymuştur.

Bu ismin açılımını da şöyle açıklamıştır;adımın ve soyadımın baş harfleri,büyüdüğüm çiftlik olan Elmtayrd'ın baş harfi ve çiftliğin bulunduğu kasabanın Agunnardy'in baş harfini alarak oluşturdum.
Zaman içinde mobilya şirketi en çok satan ürünü haline gelmiştir ve Kamprad’ın anlaştığı yerel imalatçılar fiyatların düşük kalmasını sağlamıştır.

Bir zamanlar dünyanın en zenginleri arasında olan Kamprad’ın serveti bugün 6 milyar dolardır.

4 Yorumlar

  1. Ikea isminin nerden geldiğini araştırmak hiç aklıma gelmemişti. Ne kadar anlamlı oluşturulmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsmi ve soyadından ziyade bu işe başladığı ilk noktayı esas alması oldukça anlamlı haklısınız.Teşekkür ederim yorumunuz için

      Sil
  2. Geldim ;)) Ve çook beğendim bloğunuzu. Hiç aklıma gelmemişti ismin böyle bir kaynağı oluşu, yeni bir şey öğrenmek harika oldu. Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamlar,faydalı olduysam ne mutlu :) Teşekkür ederim pozitif yorumunuz için

      Sil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski