HEIDEMARIE SCHWERMER


PARA KULLANMADAN HAYATTA KALABİLİR MİSİNİZ ?

HEIDEMARIE SCHWERMER

Bu tatlı teyzemiz yakın zamanda hayata gözlerini yuman ama dünyaya farklı yerden bakarak efsane olan biri.

Onun hikayesi zor bir evlilikle başlıyor.Orta okulda öğretmenlik yapan başarılı bir kadındır ama ne yazık ki evliliği tam tersi berbat bir hale dönüşmüştür.Üzerinde yaşadığı baskı o kadar fazladır ki eğitim kariyerini bile önemsemeden 2 çocuğunu alarak Dortmund'a taşınır.

Sıfırdan başlamayı kafasına koyar.Dortmund sokaklarında dikkatini çeken evsiz insanların oldukça fazla oluşu.Her gün evsiz insanlara bir kaç cent atıp gidenlerden olmak istemedi ve onları topluma kazandırmanın yollarını aramaya başladı.

''Gib und Nimm'' isimli bir değiş tokuş projesi geliştirdi.Projenin içeriği,istisnasız olarak herkes, eşyayı eşyayla, bilgiyi bilgiyle, beceriyi beceriyle takas etmektedir ve burada tek kuruş para geçmeyecektir.Proje istediği evsiz kitle yerine durumu daha iyi olan ve bu işe meraklı olanlar tarafından ilgi gördü.Kısa bir süre sonunda Almanya'da proje en çok konuşulan konu haline geldi.

İnsanlar değiş-tokuş olayını iyice anlamaya başlamıştı.Bisiklet tamircisi birine tamir sanatını öğretiyor karşılığında karşı tarafın en iyi yaptığı sanatı ya da işi öğreniyordu.Bu projenin asıl sahibi olan Tauschring,yol göstereceğine inandığı bir proje tasarladı.

Ona göre hemen hemen hiç para kazanmadan hayatta kalabilmek mümkün olacaktı.Çok fazla eşyaya sahip olduğunu düşünerek onları satışa çıkarıp ihtiyaç sahiplerine sonra bulunduğu evden de taşınarak göçebe yaşam tarzını benimseyecekti.

İlk zamanlarında bu projeye üye olanların evlerine giderek 10 mark karşılığında bulaşık yıkamaya başlamış daha sonra biriken paraları bu fon yoluyla ihtiyaç sahiplerine sağlık,gıda ve eğitim masrafları olarak göndermeye başlamıştır.Günlük ev işlerini yaparak karşılığında yemek ve bir kaç gün evde yaşamak şartıyla tamamen parayı hayatından çıkaracaktı.

1 yıl olarak planladığı bu girişimi 15 yıl boyunca sürdürmüş ve toplamda acil sağlık ihtiyaçları için 200 euro dışında parası olmadan dünyaya veda etmiş.Arkasında kitaplar ve onu anlatan belgesel bırakarak her şeyin para ile çözülemeyeceğini dünyaya sunmuştur.

8 Yorumlar

  1. vay canına dedittirdi bu yazı bana

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle,hayata çok özel bir noktadan bakan bir kadın.

      Sil
  2. Gittikçe daha çok insan buna yönelecek gibi. Aslında neden olmasın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oldukça mantıklı bir hamle bence de.Herkesin karlı çıkabileceği bir durum.

      Sil
  3. Türkiye'de de bazı kuruluşlar Schermer'den aldıkları ilhâmla özellikle bilgi alanında takas yöntemini kullanıyorlar. Fakat Schermer'in özverisi bambaşka bir şey tabii.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence hemen hemen her kuruluş ve şahısın bu olaya bir noktadan tutunması gerek.Bilgiyi bilgiyle takas bence oldukça iyi bir hamle.Verdiğiniz bilgiler için ayrıca teşekkür ederim

      Sil
  4. müthiş bir şey, biraz radikal ama kendisinin bu şekilde yaşamış olması efsanevi gerçekten.. paylaştığınız için teşekkür ederiz, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, biraz da olsa size keyif verdiyse ne mutlu :)

      Sil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski