Öykü türünde tarih boyunca oldukça iyi yazarlara sahip olan şanslı milletlerden biriyiz.Bazı yazarlarımızın ünü ülke dışına taşarken bazı yazarlarımız daha çok ulusal popülerlikle yetinmek zorunda kaldı.

En Temel ''100'' Eser gibi bir başlık yerine daha çok ''Öykü'' türüne ilgi duyan kitapseverlerin mutlaka okuması gerektiğine inandığım 6 kitabı sizlerle paylaşmak istiyorum.Umarım meraklısı için daha önce okuma şansına sahip olamadıysa iyi bir öneri kaynağı olur.

AYIŞIĞINDA ÇALIŞKUR - HALDUN TANER

Kısa ve tek bir bölümde toplanmasına alıştığımız öykü türünün biraz kalıplarına yıkarak 4 bölümden oluşan muhteşem bir eser.Haldun Taner'in ustaca anlatımıyla bir nefeste merak edeceğiniz kitabın konusu ise ''Çalışkur'' apartmanında yaşayan ailelerin aklınıza gelemeyecek kadar farklı dünyalarını,
ahlaksızlıklarını anlatan konusu itibariyle oldukça geniş ve detaylı bir anlatıma sahip kitabı mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum.

SARI SICAK - YAŞAR KEMAL

Edebiyat tarihimizin en büyük isimlerinden olan ''Yaşar Kemal''in en önemli öykü kitaplarından biri.
Hakim olduğu ve hayatının dönüm noktası olan ''Çukurova'' bölümünde yaşanan kıtlık,hayat zorluğu,
hastalıklar ve çevre koşullarını en iyi anlattığı eser olarak nitelendirebilir.Yaşar Kemal'in bu kitabında yer verdiği ''Bebek''öyküsü ise dünyada yayımlanan ilk eseri olma özelliğini de taşıyor.

YÜREKTE BUKAĞI - TOMRİS UYAR

Toplumda yaşanan çalkantıları inanılmaz bir anlatım ile okuyuculara sunulduğu muazzam bir eser.
Türk Edebiyatının en güçlü kalemlerinden birine sahip ''Tomris Uyar''dan okuduktan sonra ''vay be''
dedirtecek bir kitap.Toplumsal gerilimin had safhaya çıktığı bir zaman diliminde kalmış yazarın bunu kitabına aktarışını hayranlıkla okuyacaksınız.

ÖNCE EKMEK - ORHAN KEMAL

Orhan Kemal'e 1969 yılında Türk Edebiyatının en prestijli ödüllerinden olan Türk Dil Kurumu'nun ''En İyi Öykü Kitabı'' ödülünü kazandıran muhteşem bir eser de bu listede olmazsa olmazdı.
Öykülerin ana temasında seslenilen kitle çocuklar olsa da özellikle kentleşmenin ardından şehirlerde oluşan telaş,uyum süreci ve muhteşem çabayı ustaca anlatıyor.İnsana inancı yükselten bu kitap mutlaka okumanız gereken öykü türünün en iyi eserlerinden biri.

KORKUYU BEKLERKEN - OĞUZ ATAY

Günümüzün en çok tanınan ve okunan yazarlarından biri olan ''Oğuz Atay''dan öykü türünü seven insanlar için armağan ettiği en güzel ödüllerden biri.Hayat kavgasında sebepleri farklı bile olsa sonucunda zayıflık gösteren özellikle ''Tutanamayan'' adını verdiklekleri insan yaşamlarını ana
teması olan kitap 1970'lerin insan davranışlarını kendi tarzında ironili bir üslupla anlatıyor.

ALEMDAĞ'DA VAR BİR YILAN - SAİT FAİK ABASIYANIK

Öykü türünün belki de ülkemizdeki en büyük kalemi Sait Faik'ten okuyanları derinden etkileyen bir eser.Sait Faik'in anlaşılır tarzına alışmış insanlar için biraz ağır gelecek bir kitap.Yazar ilk kez derin ve kendisini bu denli sorguladığı,hayata veda etmeden yayımladığı son eseri.


Kitap okumayı seven özellikle öykü türünü seven insanların okumasını tavsiye ettiğim,kendimce oluşturduğum listem umarım size yol gösterir.Şimdiden İyi Okumalar.

8 Yorumlar

  1. Her biri ayrı ayrı sevdiğim yazarlar... faydalı bir paylaşım... teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim.İyi okumalar ve yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  2. Emeğinize sağlık.''Ağaç Ev Sohbetleri 7'' başlıklı yazımı okumak ve yorumlarınızla katkıda bulunmak üzere sizi blogumda görmekten mutluluk duyacağım, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En yakın zamanda uğrayacağıma söz veriyorum.Kendinize İyi Bakın.

      Sil
  3. Sadece birini okumuşum, diğerlerini de listeme alayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oğuz Atay değilse okuduğunuz onu önceliğiniz yapabilirsiniz,iyi okumalar :)

      Sil
  4. Öykü kitapları denince ilk aklıma Sait Faik Abasıyanık gelir kalemini sevdiğim içindir belkide. Bu 6 öyküyü okunacaklar listeme ekledim
    Teşekkürler :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir seçim :) Teşekkür ederim,iyi okumalar :)

      Sil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski