50 DOLARINIZ OLSA HANGİ İŞE GİRERDİNİZ ?

PHIL KNIGHT

Başlıkta belirttiğim gibi 50 dolarınızı nereye yatırırdınız ? 50 dolar ile hangi iş olabilir ki ? Aslında o 50 doları da verme taraftarı değildi ama verdiği 50 doların ona dönüşü milyon dolarlar olacaktı.

Sıradan bir çocukluk ve lise bitsin memur olacağım hedefiyle ilerlerken birden bire dersin ortasında ödev hazırlarken aklına Japonya'dan ayakkabı ithal etmek geldi.Nasıl geldiyse artık...Okulu bitirene kadar bu fikri gizli tutmuş mezun olduktan sonra ''Baba,Japonya'dan ayakkabı alalım burada satalım güçlü bir pazar demiş''.Sonra ki günlerde sürekli bunu babasına işlemiş ve onu ikna etmiş.

Japonya'ya vardığında onları ikna etmesi için bir hikaye uydurmaya karar verecekti.Japon yetkilerle görüşmesinde ''Blue Ribbon şirketi adına buradayım,Amerika pazarına açılmanızı bekliyoruz'' diyerek onları ikna etmeyi başarmıştır.Japonlar, Phil Knight’ın hayali şirketine ABD piyasası için distribütörlük hakkını verdi.Amerika dönmeden önce ondan 50 dolar istediler bunun karşılığında hazırlıksız yakalansa da parayı vererek Amerika'ya dönüyor dönüşünün ardından ayakkabılar
da arkasından gelecekti
.
Arabanın bagajında satış yapmaya başlamış.Spor takımlarına ve beden eğitimi veren kurumlara giderek ayakkabısını satmaya çalışmış ve başarılı sayılabilecek rakamlara ulaşmış.1966 yılında bir dükkana geçiyordu ama piyasaya en büyük rakibi Adidas girince rekabet başlayacaktı.Japonlar tarafından istediği sözleşmeyi alamayınca kendi markasını yaratmaya karar verdiğinde dünyaca ünlü olacağını hayal etmiş miydi acaba?

Japonların isteksiz oluşu ''Nike'' markasını yaratmıştı. Artık pazarda Nike ve Adidas savaşı başlamıştı.Nike, en güçlü hamlesini sadece sporcu ayakkabısı olmaktan çıkarıp
herkesin giyebileceği konseptler üreterek atmış ve uzun bir süre pazar lideri kalmıştır.

Günümüzde hala devam eden rekabetin tek sebebi , Japonların 5 yıl olmaz, 3 yıl olsun demesi ile başlayacaktı.

Fotoğraf Kaynak Sitesi

4 Yorumlar

  1. Cesaret, girişkenlik, özgüven hepsi varmış adamda, daha ne olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonuç almaması imkansızdı haklısınız :)

      Sil
  2. İlham Al yazılarınıza bayılıyorum! Anlatım dilinizin de etkisiyle bu gerçek başarı hikayeleri bana gerçekten ilham oluyor ve hayallerim için adım atmam gerektiğini hissettiriyor. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,yazı dilimi daha da geliştirmeye çalışarak sizlere ufak da olsa bir bilgi verirsem ne mutlu bana.Sağlıcakla Kalın.

      Sil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski