İlber Ortaylı

Dünya üzerinde yaşayan en büyük tarihçilerden biri olan İlber Hoca'nın, özelliklere gençlere tavsiye ettiği 8 kitabı sizler için içerik haline getirdim.Bakalım inanılmaz tarih bilgisi,cahillere karşı açtığı savaş,sosyal medyanın en çok kullanılan capslerinin sahibi hocamız hangi kitapları önermiş...


OSMANLI BİLİM MİRASI - EKMELEDDİN İHSANOĞLU

İki cilt halinde basılan kitap,Osmanlı'nın matematik,kimya,astronomi,sağlık ve coğrafi yönden gelişmiş yönlerini ele alıyor.Osmanlı'yı derinlemesine anlamak isteyenler için hocamızın önerisi.

DEVLET-İ ALİYYE - HALİL İNALCIK

Dünya tarihine geçmiş ve hala dalında otorite kabul edilen yazarımız Halil İnalcık'ın kitabı.Aynı zamanda İlber Hocamızında kendisinden bizzat ders aldığı isim olan Halil İnalcık'ın bu kitabı da tavsiyelerinden biri.

YAVUZ SULTAN SELİM - FERİDUN EMECEN

Osmanlı tarihinin en farklı padişahlarından biri olarak görülen Yavuz Sultan Selim'in detaylu hayatını ele alan kitap,Feridun Emecen'in ustaca anlatımı ile klasikler arasına giriyor.Hocamızın mutlak şekilde önerdiği kitaplardan biri.

YENİÇERİLER - GODFREY GOODWİN

Hocamızın bir diğer önerdiği kitap ise ''Doğan Kitap'' baskısıyla yayımlanan ''Yeniçeriler'' kitabı.
Yeniçerilerin gücünün zirvesine nasıl çıktıklarını ardından yaşanan düşüş ve çöküş dönemini merak edenler için iyi bir seçim olabilir.

TARİH NOTLARI - BERNARD LEWIS

Hocamızın hem kalemine hem de kendisine güvendiğini söylediği Bernard Lewis'in kitabı da bu listede yer alıyor. İlber Hocanın,Batı'nın,Doğu'ya yeni bakışı olarak özetlediği isim olan yazarın bu eseri mutlaka okunması gerekenler listenizde olmalı.

TÜRKLERE GÜVENDİLER - ENDER ARAT

Hocamızın tavsiye ettiği bir diğer kitap ise Ender Arat'a ait.Tarihte Türklere sığınan özellikle Macar ve Polonya halkları hakkında detaylı bir anlatıma sahip kitap. Ortadoğu ve Kafkasya'nın, Türklere bakışını ustaca anlatan kitap.

YEDİNCİ GÜN - İHSAN OKTAY ANAR

İlber Hocanın deyimi ile; hem sürükleyici hem de Osmanlı Türkçesini yeni kuşaklara en kolay yaklaştıran eser.Anlatım dili oldukça renkli olan bu kitabı da listenize alsanız iyi olur.

TİMURLENK - BEATRICE FORBES MANZ

Tarihin gördüğü en büyük komutanlardan biri olan Timurlenk'in hayatını bu kitaptan okumamızı öneriyor İlber Hoca.Bu kadar detaylı ve doğru bilginin olduğu bir başka eser olmadığını da ekliyor hoca.Meraklısı için olmazsa olmaz kitap olarak bunu öneriyor.


İlber Ortaylı'nın televizyon programları,gazete söyleşileri ve dergi için yolladığı makalelerden bir çok kitap önerisi bulabilirsiniz.Bunlar gözüme çarpan eserlerden bir kaçı sadece.Kitap okumayı önce sevmemizi isteyen bir isimin,doğru ve güvenilir bir bilgiye ulaşmak için önerilerini dikkate almak gerekir.İlerleyen zamanlarda günümüz yazarları içinde tavsiye ettiği kitapları da sizlere sunarım.

Şimdiden meraklılarına iyi okumalar..

2 Yorumlar

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski