İLHAM AL

OSMANLI HAKİMİYETİNDEKİ OSMANLI'DAN KAÇIŞLA BAŞLAYAN HİKAYE

CARLOS SLIM HELU

Başlığın adı oldukça farklı bir hikayeye sahip.Meksika asıllı bu milyarder aslında Lübnan'lı.Lübnan doğumlu olan babası Yusuf Selim Haddad Ağlamaz tam adına sahip,katolik bir Osmanlı göçmeniymiş.

O dönem Osmanlı hakimiyetinde olan Lübnan’da yaşayan Haddad Ağlamaz askerlik yapmamak için 14 yaşında Meksika’ya kaçmış. Buraya yerleştikten sonra adını Julian Slim Haddad Ağlamaz olarak değiştirmiş.

Carlos Slim ise babasının Meksika'lı bir kadınla evliliğinden dünyaya gelen 5.çocukları olacaktı.Bu arada Slim Selim adından gelmektedir.Meksika'da telaffuz etmenin daha kolay olduğu Slim soyadını daha sonra almıştır.

Başarabileceği küçük yaşlarından itibaren belli olan Slim,ekonomik,borsa ve işletme konularına meraklıymış.Babasının bu merakı keşfetmesi üzerine sürekli olarak bu konular üzerinde ona yol göstermiş ve eğitim almasını bu konular üzerine yoğunlaştırmış.

Öyle ki 11 yaşında hazine bonosu almasını sağlamış ve bundan kar ederek 11 yaşında ilk yatırımdan para kazanmayı başarmıştır.Bir başka özelliği ise not tutmakmış.12 yaşından itibaren her gün yaptığı tüm harcamaları not etmiş ve bu günümüze kadar devam etmiş.

Babasının yanında haftalık 200 peso kazanarak iş hayatına atılmış.1961 yılında üniversiteden mezun olduğunda babasının hayatını göz önüne alarak doğru yatırım projeleri tasarlamış.Kurduğu şirket
kısa sürede kar etmeye başlamış,yıllar geçtikçe de Meksika'da tanınan bir marka haline gelmeye başlamış.Asıl büyük planlarını 1980 sonrasına saklayacaktı.

Tütün şirketleri,eczaneler,restoran zincirlerinden hisse almaya başlamış.1982 yılında Meksika'da oluşan krizden sonra batık hale gelen zor durumda ki şirketleri çok ucuz fiyatlara satın almış,
Ekonomi düzeldiğinde bu hisseleri satarak milyar dolarlık bir servetin sahibi olacaktı.

Büyük bir karlılık oranıyla ilerlediği dönemlerin ödülünü ülke dışına açılarak taçlandıracaktı.Dünyaca ünlü markalardan yüksek hisseler satın alarak kazan-kazan yöntemi ile kısa sürede dünyanın en zenginlerinden biri haline geldi. Hatta 2010 ile 2013 arasında dünyanın en zengin insanı olmuştur.Kendisi en mütevazi milyarder olarak gösterilmektedir.


Lübnan'dan kaçışla başlayan bu hayat,bir dönem dünyanın en zengin adamı olmakla zirveyi görüyordu.

Yorum Bırakmak İster Misin ?

Daha yeni Daha eski