1 BİSİKLET VE 100 DOLARLA NE KADAR İLERLEYEBİLİRSİNİZ ?

JİM CASEY - CLAUDE RYAN

Başlıkta sorduğum sorunun cevabı sizin hayal gücünüzde saklı.Bu ikili ise bu sermaye ile dünyanın en büyük kargo şirketinin temelleri attı.Nasıl başardılar,neyi doğru yaptılar şimdi ona bakalım.

1907 yılında birisi 18 diğeri 19 yaşında olan bu 2 genç insanın aklına bir fikir gelmişti.Fikir için az
da olsa maliyet gerekiyordu,ama onların tüm parası bir bisiklet almaya yetiyordu.Bir ofis açmalılar onun için bir kira parası gerekiyordu.

Bir arkadaşlarına giderek biz bir şirket kuruyoruz da para lazım demek yerine bize 100 dolar borç verir misin ? diye soruyorlar ve cevap olumlu olunca işe başlıyorlardı.

O zamanın en ünlü iletişim aracı telgraflardı.Telgrafınız için genelde belli bölgelere gitmek zorundaydınız.Bu iki genç adamın bu şirketi kurma amacı ise tam olarak buydu.Telgrafların göndericilerden alınması ve iletilmesi de gerekiyordu.

Bir süre bu işi yaptılar ve oldukça popüler hale geldiler.Bir süre sonra bisiklet ve yürüyerek bazı eşyaların taşınabileceğini,telgraf ile kısıtlı kalmamıza gerek yok dediler.Bu fikir onları dünyanın en büyük kargo şirketi yapan ilk hamleydi.

İş büyüyordu ve yeni insanlar gerekiyordu.Yeni bir ekip kurduktan sonra,bu bölgede yaptıkları işi yapmaya başlayan tek rakipleri ile şirketlerini birleştirme kararı aldılar.Ağır eşyalar dışında hemen hemen her şeyi taşıyıp teslim ediyorlardı.2 yıl sonra işler o kadar yoğunlaştı ki bisikletlerle yetişemez hale geldiler.Motosikletler alınmaya başladı ve bir kaç büyük araç ile güçlü bir filo kurdular.

Gelirin yarısını hala telgraf işinden kazanıyorlardı.Onların bu girişimine darbe vuran telefonun icadı ve yaygınlaşması onları başka bir arayışa itecekti.Mağazalarla anlaşıp müşterilerin aldıkları malları evlere teslim etmeye başlayarak telgraf işinden bile daha fazla gelir elde etmeye başladılar.

Her yıl büyüyen şirketin adı ''UPS'' günümüze kadar ismini korumaya devam etmiştir.Şirketin ilk kurucularından Casey emekli olduğunda,31 eyalet,550 milyon dolarlık işlem hacmi ve 22 bin çalışanı vardı. Bu 1962 yılı rakamları.

Günümüze gelirsek ,21.yy rakamları 50 milyar dolar net kar,şirketin toplam değeri ise 80 milyar doları geçiyordu.100 dolar borç para ile dünyanın en büyük şirketlerinden birinin hikayesi böyle yazılıyordu.

İş ahlakları ve piyasada eksik görülen bir alanı doldurma girişimi yine kazandırmıştı ve kazandırmaya devam ediyor.

2 Yorumlar

  1. İlginç yaşam öyküleri. İş fikri çok önemli. Rekabetin olmadığı bir ortamda biraz da ileri görüşlülük ve cesaret varsa kısa süre içnde başarıya ulaşmamak mümkün değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle.Önemli olan piyasada eksik olan ya da tam olarak gelişmemiş bir yönü keşfedip o yönde ilerlemek.Yorumunuz için teşekkürlerimi sunuyorum.

      Sil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski