1960'ların ortasından itibaren televizyon kavramıyla iyice tanışan ülkemiz,uzun süre tek kanal olarak yayın vermeye devam etti.Değişen teknoloji ve istekler ışığında 1990 yılına girmeye hazırlanırken Cem Uzan ve Ahmet Özal'ın girişimi ile ülkemizin ilk özel kanalının temeli atıldı.Magic Box şimdiki adı Star Tv ile kendisinden sonra oluşacak girişimlere öncülük etti.Televizyon kavramı ilk kez devlet kontrollerinden sıyrılıp özel şirketlerin sunum aracı haline gelince, üst üste bu modaya uyan yeni yeni kanallarımız olmaya başladı.

Televizyonda çeşitlilik artınca izlenebilecek programlar sayısı da doğru orantılı olarak artmaya başladı.Bu listede 90'ların programcılık anlayışının temel taşlarını oluşturan programları hatırlatmak istiyorum.Kimi projeler uzun soluklu kimisi ise kısa sürede yayında kalmasına rağmen unutulmaz olan bazı programlara göz atalım.

olacak o kadar

OLACAK O KADAR

Objektif olarak baktığımızda hemen hemen tüm ülkenin en az bir bölümü de olsa izlediği efsane program.Usta komedyen Levent Kırca ve Oya Başar'ın ön planda olduğu ve 24 yıl kesintisiz şekilde ekranlarda boy gösteren program ülkemiz televizyonları için de mihenk taşlarından biri oldu.

adam olacak çocuk

ADAM OLACAK ÇOCUK

90'ların güzel bulunmasının sebeplerinden biri olan program.Dünya çapında tanınan ve sevilen usta sanatçımız Barış Manço'nun hazırladığı, kimsenin kaybetmediği program.Çocukluğumuzun ve ülke televizyon tarihini değiştiren yapımlarından olan biri hala sık sık iyi şekilde anılmaya devam ediyor.

teksoy görevde

TEKSOY GÖREVDE

Türk televizyon tarihinin gördüğü ilk absürt programlardan biri.Sadettin Teksoy'un kendine has sunumu,incelediği konular ve jenerik müziğiyle yıllarca ekranlarda kalmayı başarabilmiş yapım.
Uzaylılardan,mağaralar,gizli kalmış yerlerden,bilinmeyen gerçeklere kadar bizleri aydınlatmaya çalışan program 90'ların efsanelerinden biri olmayı başardı.

televole

TELEVOLE

Ülkeye magazin dünyasını tanıtan,jenerik müziği ile televizyon izlemeseniz bile ismini kesin olarak duyduğumuz program.Günümüzde hala sunuculuk yapan çoğu ismin ilk çalıştıkları yer olarak görülen,televizyon programcılığının akışını değiştiren,reyting rekorları kıran yapım da bu listede olmazsa olmazlar arasında.

hugo

HUGO

Kendi adıma konuşmak gerekirse hattı düşürmek için sayısız kez aradığım program.Tolga Abi ile birlikte Türk televizyonlarının gördüğü en akılda kalan projelerden biri.Telefon tuşlar ile yön verilen kahramınız Hugo'nun maceraları özellikle şu an 30 yaşlara gelen her insanın hafızasında yer almaya devam ediyor.

ince ince yasemince

İNCE İNCE YASEMİNCE

Yasemin Yalçın'ın hayat verdiği birbirinden farklı karakterler ile Türk televizyonculuğun temel taşlarından biri olan program.Özellikle Sürahi Hanım tiplemesi ile hatırlanan proje,uzun yıllar kanallarda ilgiyle izlendi.

carkıfelek


ÇARKIFELEK

90'ların ilk programlarından biri olan Çarkıfelek,Tarık Tarcan'ın sunumuyla hayatımıza girdi.Daha sonra Türk televizyonlarının gördüğü en aykırı şovmeni Mehmet Ali Erbil'in sunuculuğu üstlendiği proje reyting rekorları kırarak yıllarca ekranlarda kalmayı başardı.Günümüzde bile hala aynı format ile programlar yapılmaya devam ediyor.

sahane pazar


ŞAHANE PAZAR

Pazar günü akşam yemeğinizin ardından,banyonuzu alıp sobanın karşısına geçtiğinde sizi bekleyen program ''Şahane Pazar''. 90'ların en unutulmaz programı desek abartmış olmam herhalde.Bir ülkenin pazar gününü doldurabilen eşsiz program Süheyl ve Behzat Uygur kardeşlerin sunumu ile ekranlarda uzun süre zirvede kaldı.

Yorum Bırakmak İster Misin ?

Daha yeni Daha eski