Jan Koum

Günümüz dünyasında hemen hemen herkesin bir kez bile olsa duyduğu bir isim ''Jan Koum''.
Neredeyse 10 milyar dolara sahip bu adamın bu parayı nasıl kazandığın hikayesine geçelim.Gökten düşmeyecek kadar yüksek bir para çünkü.

1976 yılında Ukrayna'da dünyaya gelmiş olan Jan,soğuk savaşın en etkili dönemlerinin acısını yaşayarak büyümüş.Kendi ağzından doğduğu ve büyüdüğü yeri şöyle tanımlıyordu:“Yaşadığımız yer öyle kötüydü ki okulumuzun içinde tuvalet bile yoktu. Ukrayna’nın kışları -20 dereceye kadar düşen soğuk havasını düşünün, böyle havalarda bütün çocuklar tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için okulun karşısındaki otoparka yürümek zorunda kalıyordu. Toplum son derece içine kapanıktı.Belki 1984 isimli kitabı okumuşsunuzdur, işte bu orada anlatılanları tecrübe etmek gibi bir şeydi.”

Tam olarak böyle umut kırıcı bir yerden,tüm dünyayı iletişime geçiren ''Whatsapp'''ın fikir babası çıkacaktı.Bu soğuk savaşın,devletin ağır politikalarını 16 yaşına kadar dayanabilmiş ve annesiyle Amerika'ya göç etmeyi başarmıştır.Başarmış diyorum çünkü, komünist bir rejimde doğup,büyüyüp Amerika'ya yerleşmek o dönemin en zor işlerinden biriydi.

Amerika'da kollarını açarak beklemediği aşikar olmasına rağmen kalmalarına izin vermiş ama kendi başınızın çaresine bakın bizden bir şey beklemeyin demeyi de unutmuyordu.Maddi olarak dibe görmelerine rağmen,yeni bir ülkede kendini ilk kez özgür hissediyordu ve bu parayla satın alınabilecek bir duygu değildi.Küçük bir ev bulup oraya yerleştirdikten sonra o dönemlerde yaygın olan  yemek fişlerini toplayarak hayatlarını devam ettirebiliyorlardı.

Amerika'da lise yıllarında evlerine yakın bir kütüphaneden bilgisayar ile ilgili kitapları alıyor, okuyup teslim ettikten sonra yenisini alıyordu.Kitaplardan okuyarak bilgisayar kavramını öğreniyordu. Sonuçta hiç kimse doğuştan hacker olamaz.Önce Yahoo'da kendine bir iş bulup uzun süre çalıştıktan sonra Facebook'a iş başvurusu yapan Jan,ret cevabı alıyordu.

Nasıl bir hırs yaptıysa adam,Mark Zuckerberg'i ayağına kadar getirtip milyar dolarlık bir anlaşmayı imzalıyordu.Günümüz dünyasının en popüler uygulamalarından birinin başarı hikayesi,hayal etmekten vazgeçmemeye yönelik bir sonuç çıkarıyordu.

Fotoğraf Kaynağı



4 Yorumlar

  1. Nereden nereye dedirten bir başarı öyküsü...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen.Asla umudun bitmediği ve şartlar ne olursa olsun vazgeçmemiz gerektiğini çok net şekilde ispatlayan bir öykü.Yorumunu kattığın için teşekkürler.

      Sil
  2. Hayata dair tüm başarıların sırrı bence de 'olsaydı' cılardan değil, 'rağmen oldu'cular arasında olduğunda geliyor. Takipteyim, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız.Cesaret her zaman olması gereken bir kavram insan üzerinde.Teşekkür ederim.

      Sil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski