dizifilmkitaptavsiye.blogspot.com

Fotoğraf Kaynağı

SIRADAN BİR İŞÇİLİKTEN 
DÜNYA PAZARI LİDERLİĞİNE

'Bir kahve içtiğinizi düşünün ve ardından dünyanın en varlıklı insanlarından biri olduğunuzu'.
Yok artık sende ya biz her gün içiyoruz bir hareket falan yok dimi.Bende öyle bakıyorum olaya ama bizim gibi bakmayan biri var ''Howard Schultz''.

Yoksul bir hayatın içinde büyümüş birinden bahsedeceğim şimdi size.Hastalıkları yüzünden çalışma şansı olmayan bir anne ve kamyon şoförlüğü yapan babasının ayağını kırması sonucu işini kaybetme noktasına gelmesinin ardından henüz 7 yaşında dibi görmüş bir adam.

Eğitim falan artık onun için imkansız geldiğini anlaması uzun sürmemiş 11-12 yaşlarında garsonluk yapabileceği küçük işletmelerde çalışmaya başlamış.16 yaşına geldiğinde kendini kürkçü dükkanında çalışırken bulacaktı.Zaman geçiyor ve bulunduğu koşulların sonsuza kadar ona yetemeyeceğini anlayacağı yaşlara geliyordu.

Tüm bunlar olurken ilk zamanlarında ertelediği eğitim hayatını ön plana çıkararak hızlı bir şekilde yaşıtlarının seviyesini yakalıyordu.O artık üniversiteden burs kazanan bir öğrenciydi.İyi sayılan bir not ortalaması ile mezun olduğunda o günler şimdiki kadar gelişmemiş olan ''Xerox'' şirketinde yer alır.Şirket daha çok kahve üreticileri için makineler üzerine dayalı bir şirket ve burada çalıştığı sıfat satış danışmanlığı.

Üretilen makineleri, kullanabilecek işletmeleri ziyaret ederek ürünü kullanmalarına ikna etmekti görevi.Yolu bir gün sipariş aldıkları ''Starbucks''a düşer.Şimdiki gibi düşünmeyin dünya üzerinde sadece 1 tane işletmesi oldukları zamandan bahsediyorum.

Ürünün kurulumu,sözleşme detayları gibi zorunlu bekleyiş döneminde ona bir kahve ikram edilir.
Kendi deyimiyle ''O zamana kadar içtiğim en güzel kahveydi ve bunu daha fazla insanın bilmesi gerektiğine o ilk yudumda anladım'' dedirtmişti ona.

Bu olayda ciddiydi ve orada çalışabilmek adına sayısız başvuru yapmış ve en sonunda bu azim karşısında kendini işe aldırmayı başarmış.İlginç olan burada alacağı maaş önceki işinden aldığı maaşın yarısı bile yapmıyormuş.Onun başka hayalleri vardı, ileride ortaya çıkacaktı.

Sevdiği bir iş,hayal kurabildiği bir iş olduğu için inanılmaz aktif bir rol almış.Starbucks sahipleri tutucu ve kuralcı insanlar olduğu için onun fikirlerini uygun görmeleri bir hayli zormuş.Aylarca dil döktükten sonra başka şehirlere şube açmaları gerektiğine onları ikna etmiş.Kendi hayallerini onların gücü ile gerçekleştirebiliyordu bu noktada.Bu sonsuza kadar böyle mi olacak peki ?

Artık sıradan bir işçi değil pazarlama müdürü olmuştu.Nedeni tam olarak bilinmeyen bir sebepten dolayı apar topar işten istifa etmiş.Artık tanınan,güvenilen bir girişimci olarak serbest statüye çıkmıştı ama hayalini kurduğu işten uzaklaşmıştı.

Onun vedasının ardından çok sert müşteri kayıpları yaşayan Starbucks, tüm şubeleri ve kahve formülünü 4 milyon dolara satışa çıkarmış.Bu teklifi duyan Howard ise bu parayı bir şekilde bulması gerektiğine inanmış ve yola koyulmuş.Çok yüksek olan bu miktar için bankalara teminatlar,ünlü girişimci ve isimlerle anlaşmalar yaparak hemen hemen tüm parayı borçlanarak ''Starbucks''ın yeni sahibi olmuş.

Artık kendi hayallerini başkasının gücünden yaşaması gerek kalmamıştı.Onun devri başlamıştı.
Kaybettikleri müşterileri geri kazanması 1 ay bile sürmedi.Konsept değişiklikleri yaparak günümüzde kullanılan halinin temelleri atarak daha işlevsel hale getirmeyi başardı.

Aldığı tüm kredi ve borçları ödemesi 2 yılını bile almamıştı.Sürekli kar ediyor ve hemen hemen her ay yeni bir şube açabiliyordu.Bir kahve ikramından sonra kurduğu hayaller artık gerçekleşmişti.

Önceden kazandığı maaşın yarısını kabul ederek girdiği işte şu an dünya piyasası lideri haline geldi.
Günümüzde onun hayalleriyle başlatan bu eylemin sonucunda ''25 bin şube,250 bin çalışan''lık dev bir marka yaratılmıştı.Kişisel serveti ise 3 milyar dolara doğru gidiyor.

2 Yorumlar

  1. Çoğumuz hayallerinin peşinden koşmuyor. Ah!bir koşsak dedim bu yazıyı okuyunca.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki çoğu insanın okuduktan sonra ilk tepkisi bu oluyor ama hiç bir zaman geç değildir koşmak için,hala başarabiliriz. Teşekkürler yorumun için

      Sil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski